Selecteer een pagina

Debatleider Slag om het Noorden

Tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap stonden bovenstaande vragen centraal in het programmaonderdeel De Slag om het Noorden. Mark Sekuur heeft de finale van deze avond, een nachtelijk debat, voorbereid en begeleid. Tijdens het debat werd er aan de hand van een aantal stellingen ingegaan op culturele overeenkomsten, – verschillen en bestuurlijke (on)overkomelijkheden.

Aan het debat deden mee: Gerda van Galen (provinciaal statenlid GroenLinks Groningen), Daan Bultje (directeur HANNN), Herman Sandman (journalist), Erik Betten (journalist) en Chris Garrit (creatief ondernemer en nachtburgemeester Groningen).

PROJECTGEGEVENS

Projectwebsite: De Nacht – Finale Slag om het Noorden

In samenwerking met Ruth Koops van ‘t Jagt en Emme Parmentier

Datum: lente 2014

Persbericht:

 

Noordelijke superprovincie heeft al eigen vlag en lied

Debat, quiz, lezingen over samenvoegen provinciën

Bestaat er daadwerkelijk cultuurverschil tussen Groningers, Friezen en Drenten? Is er een onderscheidende identiteit? De Rijksuniversiteit Groningen kreeg deze vraag voorgelegd tijdens het project ‘400 vragen voor 400 dagen’ in het kader van het 400 jarig bestaan de Groningse universiteit. De vragensteller vroeg zich naar aanleiding van de eventuele vorming van een gezamenlijke ‘noordelijke’ superprovincie af of de weerstand en vrees die dat bij sommigen oproept terecht is. Daarop wordt ingegaan in De Slag om het Noorden tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap op 24 mei in Groningen. Tickets voor De Nacht kosten €10,- en bieden toegang tot de Slag om het Noorden en nog ruim 200 andere lezingen en optredens.

In Slag om het Noorden, gepresenteerd door Ruth Koops van ‘t Jagt, wordt ingegaan op de weerstand tegen de Noordelijke superprovincie. Zo neemt cultuurwetenschapper Barend van Heusden aan de hand van zijn definities van cultuur en identiteit de stelling in dat het noorden best één provincie zou kunnen zijn. Daarna wordt er gelijk werk gemaakt van die cultuur. Onder het mom ‘Een landsdeel, een lied’ presenteren drie muzikanten – de Drentse Martijje Lubbers, Friese Douwe Dijkstra en Groningse Marlene Bakker – samen het nieuwe noordelijke volkslied en kunstenares Ellen Beck maakte vast een nieuwe vlag.

In de Grote Quiz van het Noorden wordt de kennis van het publiek over de Noordelijke provincies getest. Jack Hoeksema, hoogleraar Nederlandse taalkunde, geeft daarna uitleg over de oorsprong en ontwikkeling van dialecten en George Welling verklaart waarom zingen in streektaal hip is. Tijdens het hele programma kunnen de bezoekers stemmen. Zijn zij voor of tegen de megaprovincie? Afsluiter is het Grote Slag om het Noorden Slotdebat, gepresenteerd door Mark Sekuur. Met verder onder andere: Herman Sandman (journalist), Erik Betten (journalist), Abel Darwinkel (Drentse Huus van de Taol).

Slag om het Noorden vindt plaats tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap, op 24 mei tussen 20:00 en 00:00 in de Universiteitsbibliotheek Groningen. Kijk voor meer informatie op www.denachtvankunstenwetenschap.nl.

400 jaar RUG

De Nacht van Kunst & Wetenschap is dit jaar onderdeel van het lustrumprogramma van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 15 mei tot en met 15 juni viert de RUG haar 400-jarig bestaan met het thema For Infinity. Daaronder valt ook het 400-vragenprogramma, waarbij vragen als ‘Bestaat God eigenlijk?’ worden behandeld.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

28 mei 2014