Selecteer een pagina

Op zoektocht door Grensland

Wat typeert het grensland van Ten Boer, Haren en Groningen? Hoe wordt het gebruikt? Wonen er grensbewoners? Vertelt dit gebied wellicht een verhaal over de verschillende identiteiten tussen verschillende plekken? En zijn die diverse identiteiten zichtbaar in het huidige en (wellicht zelfs) toekomstige landschap?

Tijdens het inspiratiefestival Let’s Gro 2018 fietste we met inwoners door het prachtige gebied tussen Ten Boer en Groningen en Haren en Groningen. Per 2019 vormen de gemeenten met z’n drieën één nieuwe gemeente. Alle drie de vroegere gemeenten behouden hun eigen identiteit. Zien we deze identiteit terug in het landschap? In de tour bekeken we de grenzen, doken we in de geschiedenis en gingen we met elkaar in dialoog. Her resultaat is een uitgebreid artikel, wat te lezen is via de website van magazine Noorderbreedte.

In samenwerking met Sijas de Groot, onder de noemer van Groninger Ruimte, en met praktische ondersteuning van Platform GRAS.

GroningerRuimte kijkt en bevraagt de stad en het ommeland met haar bijzondere plekken. Ze kijkt naar de stad en ommeland hoe deze continu in transitie zijn. Hoe wordt ruimte in de stad en land gevormd en hoe krijgt deze een nieuwe bestemming als plek? Hoe eigen jij je de omgeving toe? Wie maakt dit landschap? Zijn dat de bewoners uit de straat of krijgt een plek een nieuwe waarde door de plannen van stedelijke ontwikkelaars. We werpen een blik op stad en land, op onze leefomgeving en hoe we hier vanuit diverse overtuigingen of zienswijzen naar kijken. We wandelen, struinen en ontmoeten elkaar door stad en land te observeren, door haar te bevragen, door gemeenschappelijk een poging te doen de dialoog met elkaar aan te gaan over de plek waar we samenleven.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

13 juni 2019