Selecteer een pagina

ONDERZOEK GEZONDE BUURT

Hoe gezond zijn de buurten in Noord-Nederland? Deze vraag stond centraal tijdens het bezoek van de Gezonde Huiskamer aan verschillende plaatsen in Groningen, Friesland en Drenthe. Aan de hand van een praatplaat (buurtplattegrond) en bijeenkomsten zijn inwoners gevraagd om hun gezonde en ongezonde plekken te markeren. Atelier Plek ontwierp het onderzoek, verzorgde de dataverzameling, organiseerde de bijeenkomsten en schreef per buurt een onderzoeksrapport.

De Gezonde Huiskamer is een onderdeel van de Gezonde Huiskamer van HeaLIQs4Cities. HeaLIQs4Cities brengt gezondheidseducatie naar de inwoners van Noord-Nederland door de interactie tussen hen en de academische wereld, het MKB in de gezondheidszorg en de overheid te stimuleren. In de Gezonde Huiskamer zijn (gratis) leefstijlchecks gedaan en gesprekken over een (gezonde) levensstijl uitgevoerd.

De Gezonde Huiskamer is een initiatief van de gemeente samen met Healthy Ageing Network Northern Netherlands, UMCG, RUG en Aletta Jacobs School of Public Health. De dorpen en steden die zijn onderzocht zijn: Drachten, Emmen, Stadskanaal, Leeuwarden en Erica. De Groninger stadswijken die zijn onderzocht zijn: Beijum, De Wijert, De Hoogte, de Indische Buurt en Selwerd. Bekijk hier één van de gedigitaliseerde opbrengsten van de praatplaat.